top of page
  • Writer's pictureAndrea

Restaurace Barcelona: Tipy na naše TOP místa, kam se vydat za gurmánskými zážitky!

Španělská kuchyně je něco, co jsem si během svých návštěv opravdu zamilovala. Není divu, že je návštěva Barcelony pro mne vždy skvělým gurmánským zážitkem. A protože v Barceloně dlouhá léta žije i naše kamarádka Eva, která nás vždy vezme na super místa, začíná se list mých oblíbených restaurací v Barceloně rozšiřovat. Proto jsem se rozhodla tomuto tématu věnovat samostatnou kapitolu a vypsat místa, která jsme navštívily a kde jsme se vždy skvěle najedly 😊!


Španělská kuchyně je založená na čerstvých, místně pěstovaných potravinách, mezi jejichž typické složky patří zelenina, olivový olej, mořské plody, mléčné výrobky, ale i vepřové a hovězí maso. Mezi nejtypičtější pokrmy a potraviny patří valencijská rýžová pánev Paella, studená zeleninová polévka Gaspacho, španělská Tortilla, pikantní brambory Patatas bravas, španělská klobása Chorizo nebo šunka Jamón a sladké podlouhlé koblihy Churros. Moje neoblíbenější jsou ale španělské Tapas, obvykle malé porce jídla, která se podávají jako malé chuťovky k pití, a které jsou ideální, když chcete ochutnat víc chutí během jednoho chodu :-). Co ale nejlépe podtrhne tu pravou španělskou pohodu? Za mě je to určitě ve džbánu podávaná, sladká a vychlazená Sangría!


Nejlepší tapas v Barceloně


Euskal etxea - $$ https://gruposagardi.com/


Euskal etxea je moje nejoblíbenější místo v Barceloně a pokud bych měla doporučit jen jednu jedinou restauraci - určitě by to byla tato baskická taverna, kam se vracím při každé návštěvě Barcelony. Euskal etxea nabízí široký výběr pro Baskicko typických tzv. Pinxtos, což jsou maličké krajíčky křupavého chleba/ bagetky, na kterých je umístěna tučná vrstva pomazánky či jiných přísad a ingrediencí. To vše je spojeno párátkem, které slouží nejen aby přísada z chleba nespadla, ale podle počtu „zkonzumovaných“ párátek se vypočítává konečná cena (jeden kus od 1,5€ – 2,5€). Mají tu neskutečný výběr, navíc neustále doplňovaný o další a další druhy.


Jen bacha až si je budete vyhledávat na Google maps. My jsme v Barceloně chodili do Euskal etxea v ulici Placeta de Montcada 1, a to je úžasné místo s místní atmosférou!




Je maličký stylový tapas bar s popsanými zdmi, cool výzdobou, dlouhým barem a neformální atmosférou :-). Nabízí obrovský výběr všech možných verzí tapas (teplých i studených), k pití samozřejmě různé druhy vín, cavu (šumivé španělské víno) koktejly i sangríu. Určitě je to jedno z míst, kam bych se vrátila. Nezapomeňte na rezervaci!




Bar Calders je cenově přijatelný, neformální, hipsterský tapas bar, kde se scházejí hlavně místní. Na jejich zahrádce, se stoly s puntíkatými ubrusy, je téměř pořád plno, ale na místo se vyplatí si počkat. Nabízí velký výběr tapas. Hlavní specialita jsou “Xips Bravas“ – druh vyhlášených „patatas bravas“ – křupavých osmažených brambor s pikantní salsou, které pochází právě ze Španělska.



Bar La Suegra del Jardinero $$ Bar botanico


Suegra del Jardinero je neformální vegetariánský a veganský tapas bar s květinovou výzdobou, na který jsme narazily úplnou náhodou a moc nám tu chutnalo. Ideální na rychlý oběd nebo zdravý brunch.



La Carmelina | Chiringuito Mokai Beach | La Guingueta de L´escribá $$ - $$$


Podél celé městské pláže v Barceloně se nachází různé plážové bary, které nejde nemilovat. Atmosféra by se dala přirovnat k letní pražské náplavce :-), jen místo Vltavy se kolem Vás rozprostírá pláž, moře, ovívá vás slaný mořský vzduch a místo točeného staráče s klobásou si můžete dát džbánek osvěžující Sangrii se středomořskými tapas ve všech možných variantách. Tomu se nedá odolat. Bary fungují jako restaurace, ale i jako take-away takže vše co si objednáte si také můžete vzít na pláž a vychutnávat si tak přímo z pláže :)! Počítejte s tím, že bary rozhodně nepatří k nejlevnějším...



Bary, Víno, Sangría!


Terasa Hotelu Ayre Hotel Rosellón $$$


Bar na terase hotelu Rosellón nabízí asi nejhezčí výhledy v Barceloně neboť se nachází přímo naproti monumentální La Sagrada Familia. Můžete sem zajít na drink, kávu nebo něco menšího k jídlu (ale je to samozřejmě dražší). Pro vstup je nutná online rezervace. Bar otevírá termíny vždy týden dopředu a bývají hned plné.



Aspic $$ - $$$ https://aspic.es/


Aspic je malá vinárnička, kde se dá nakoupit sebou anebo posedět na zahrádce se sklenkou vína. Je to místo, kde se scházejí místní a nakupují si chuťovky k večeři. Je to tu trochu dražší, ale pokud budete chtít ochutnat něco opravdu speciálního ty jejich chuťovky k vínu prostě nemají chybu! My jsme navštívili Aspic v ulici Pau Casals, 24.



Paella, mořské plody a španělská kuchyně


Xiroi Ca la Nuri $$ - https://restaurantxiroi.com/en/


Plážová restaurace s dřevěnou námořnickou výzdobou. Prostředí je hrozně hezké navíc s úžasným výhledem na moře, jen ta paella mi moc nechutnala :-D. Nevím, jestli to bylo špatným výběrem restaurace, nebo to prostě není můj šálek kávy.



Europa Café $$ - $$$ https://europacaferestaurant.com/


Takové lepší bistro, které se nacházelo kousek od našeho ubytování. Skvělé bagely, sea food, dezerty a víno (ale to je asi všude ve Španělsku:), navíc příjemné posezení na zahrádce a moc milá obsluha.



Kitchens of Saint Catherine $$ cuines-santa-caterina


Je krásná středomořská restaurace s typicky instagramovým interiérem. Jídlo nebylo vůbec špatné, ale zelené prorostlé prostory a celková atmosféra restaurace se mi líbila mnohem víc :-). K jídlu si tu dáte od všeho trochu, mají tapas, paellu, těstoviny, kari, saláty ale i dezerty a dobrá vína.




Je nová síť restaurací nacházejících se na více místech v Barceloně. My jsme navštívily Cachitos Diagonal a ty interiéry zase neměly sebemenší chybičku! Cachitos nabízí klasickou španělskou kuchyni, velký výběr tapas a vín. Je však trošku dražší než předchozí restaurace.



Kafe a Brunch


Pannus cafe $ pannus+cafe+barcelona


Pannus Cafe je taková španělská verze pekáren Paul :-). Nachází se na více místech v Barceloně a nabízí všechny možné druhy pečiva, slaného i sladkého, vše s nádechem Španělska.




Na Alsur café jsme narazily náhodou, při brouzdání v okolí Passeig de Gràcia. Chtěly jsme si dát něco lehčího za dobrou cenu, a to se splnilo. Daly jsme si výborný avokádový chlebíček, ale soudě dle fotek nabízí i famózní sladké bowly, dezerty, wafle.




bottom of page