top of page
  • Writer's pictureAndrea

Budapešť, co vidět za 2 dny? Itinerář a tipy na víkend!

 
🕦 Termín: červen 2023
☀️ Počasí: slunečno 25 °C

Maďarská metropole byla dlouhou dobu takovým skrytým klenotem, který stál tiše v pozadí většiny evropských měst, jako je Paříž, Řím nebo Londýn. Budapešť jako by trpělivě vyčkávala až přijde její čas, kdy si utrhne místo na výsluní a netrvalo dlouho. Cestovatelský boom posledních let, nenechal Budapešť dlouho ve stínu, a dnes už jen málokdo pochybuje o její kráse a výjimečnosti!


Ani já nejsem výjimka a Budapešť se stala jedním z mých nejoblíbenějších měst, a to hned z několika důvodů... Budapešť je krásná, poměrně levná, snadno dostupná, nabízí nádherné historické památky, neskutečné výhledy, originální a neformální bary, restaurace a kavárny. Navíc mi v mnoha ohledech připomíná Prahu, ale na rozdíl od ní, má takový víc uvolněný, špinavý východo-jižanský vibe, který těžko najdete v jiném vnitrozemském evropském městě. Budapešť prostě žije a nepochybuji o tom, že si ji také zamilujete! :-)



Další články Budapešť:

 

Jak cestovat po Budapešti?


Nejlepší způsob, jak se pohybovat po městě je pěšky. Mnoho hlavních památek je poměrně blízko u sebe, takže hromadnou dopravu skoro nebudete potřebovat. Na druhou stranu budapešťské MHD (bkk.hu) je nejen rychlé a levné, ale svým způsobem i unikátní.


Budapešťská linka metra č.1 je nestarší podzemní dráhou v kontinentální Evropě, její historické dlážděné prostory se nachází jen jeden metr pod zemí a žluté miniaturní vagony jsou v podstatě jezdícím muzeem. A žlutá je typická i pro budapešťské tramvaje (“tzv. villamos'”), které se rovněž staly doslova symbolem města.



K cestování budapešťskou MHD můžete využít jak jednodenní (24 hod – 2500 HUF/160 Kč) tak více vstupové jízdenky (10 jízd – 3000 HUF/ 190 Kč). Podle mě je ale nejvýhodnější využít jednorázových jízdenek za 350 HUF/ jízda (23 Kč), které si můžete koupit, jak na zastávkách ve fialových automatech (kartou), tak prostřednictvím mobilní aplikace BudapestGO. PS: Dejte si pozor na revizory. Budapešť je jich plná!


Více info o cenách a tarifech: https://bkk.hu/en/tickets-and-passes/prices/



Itinerář: Co navštívit v Budapešti za víkend


Budapešť vznikla v roce 1873 spojením dvou samostatných měst rozdělených řekou Dunaj (Budín a Pest) a rozdíl mezi jednotlivými městskými částmi je dodnes patrný. Pohádková Buda je plná kopců, lesů, historických památek a rezidenčních vilových čtvrtí, zatímco východní Pest je centrem města a nočního života, plná rušných městských bulvárů, starých činžovních domů a nespočtu barů a restaurací.


Dva dny jsou tak ideální volba na prozkoumání obou částí (Budy a Pesti) a níže přikládám ty „nej“ místa z obou z nich :-)


Den 1: Buda


Rybářská Bašta - Matyášův Chrám - Budínský Hrad - Řetězový Most - Gellertova Hora a Citadela - Most Svobody - Velká Tržnice (Pest)


Rybářská Bašta (Halászbástya)


Záměrně začínám Rybářskou baštou, protože je to jedno z nejkrásnějších míst v Budapešti. Rybářská Bašta se nachází na hradním vrchu jen kousek od Budínského hradu a z jejích kamenných teras se rozprostírají ty nejhezčí výhledy na město a řeku v čele s Budapešťským parlamentem.


Vstup: Bašta je otevřena celoročně, vstup je zdarma (a proto už od rána očekávejte davy :). Vystoupáte na ní celkem pohodlně pěšky od zastávky Halász utca, nebo Batthyány tér (10 min)


Tip: Zkuste vyrazit pozdě večer, kdy se davy trochu uklidní a noční Budapešť také stojí za to.



Matyášův chrám (Mátyás-templom)


V pozadí Rybářské bašty se nachází Matyášův chrám s charakteristickou oranžovou střechou, jehož historie sahá až do 11. století. Současný gotický Matyášův chrám byl v 19. století přejmenován po králi Matyášovi Korvínovi, nejuznávanějším králi maďarských dějin.


Vstup: 2.500 HUF (160 Kč), Otevírací doba se liší podle dní v týdnu, vstup se dá zakoupit online


Tip: Kousek od Matyášova chrámu se nachází kavárna Ruszwurm Confectionery, nejstarší cukrárna v Maďarsku. Otevřena byla v roce 1827 a dodnes servíruje zákusky podle původní receptury – neoblíbenější je jejich krémový dort Ruszwurm Cream pastry.


Budínský hrad (Budavári Palota)


Přímo z Rybářské bašty se můžete vydat malebnými uličkami hradní čtvrti ke komplexu Budínského Hradu (cesta nezabere ani 10 minut, ale barevné uličky opravdu stojí za procházku). Přímo před vstupem do palácového komplexu Vás uvítá socha Turula – maďarského mytologického ptáka, který zároveň národním symbolem Maďarů.



Projdete-li hradní bránou, nacházíte se v hradním komplexu Budínského hradu, jehož současná podoba je výsledkem rozsáhlých rekonstrukcí, které byly zahájeny v roce 2011 a probíhají prakticky dodnes (i když hlavní část rekonstrukce hradu byla dokončena v roce 2021). Uvnitř komplexu najdete mimo jiné Národní galerii, knihovnu, Historické muzeum a další.


Vstup: Hradní komplex a nádvoří – vstup zdarma (Vstup se platí pouze do vnitřních prostor, galerií a muzeí – web). Na vrchol Hradního vrchu se také můžete projet historickou lanovkou, cena 3000 HUF (200 Kč).



Řetězový most (Széchenyi lánchíd)


Kamenné hradby Budínského paláce nabízejí po celé své délce další a další nádherné výhledy na město, kterým neuniknete, ani kdybyste chtěli :-). Určitě nevynechte pohled na Řetězový most, který se nachází přímo pod hradním komplexem u visuté lanovky.


Řetězový most byl prvním mostem, který spojil dvě tehdy samostatné osady (Budu a Pest) a předurčil tak jejich budoucí spojení. Ze všech 8 budapešťských mostů, je Řetězový most ten nejznámější a nejkrásnější. (upd. 2023 - Momentálně je uzavřen kvůli rekonstrukci)



Citadela a Gellértova hora (Citadella, Gellért-hegy)


Dlouhou dobu mě lákalo vyšlápnout až na vrchol Gellértovy hory, která se nachází na budínské straně řeky, hned vedle Hradního vrchu. Na vrcholu hory se nachází vojenská citadela a 40 m vysoká Socha svobody, která je nadohled téměř odkudkoli z města.



Výstup na horu můžete začít u Alžbětina mostu a cesta vám zabere asi 20–30 minut. Cestička se proplétá mezi hustými stromy, mezi kterými se každou chvilku otevře další a další vyhlídka na město. Cestou na vrchol narazíte na spoustu zajímavostí, památníků a vyhlídek – např. sochu sv. Gellerta jejíž součástí je i malý vodopád, jeskyni a jeskynní katedrálu, Gellertovy lázně a další.


Vstup: (upd. 2023) Citadela a Socha svobody na vrcholu kopce je momentálně uzavřena kvůli rekonstrukci, všechny ostatní vyhlídky a trasy pro pěší jsou přístupné a zdarma.



Most Svobody (Szabadság híd)


Sestup s Gellertovy hory směřujte k dalšímu symbolu města – Zelenému Mostu Svobody. Ocelový most ve stylu Eiffelovy věže, dlouho nesl jméno habsburského panovníka Františka Josefa I., který údajně zatloukl poslední nýt do konstrukce mostu (i proto se na konci mostu nachází jeho mini socha – více zde!)



Velká tržnice, Pešt (Vasarcsarnok)


Na druhé straně mostu, tentokrát už na Pešťské straně, se nachází – Centrální Budapešťská Tržnice, ukrývající stánky se vším, co je pro Maďarsko tak typické. Najdete tu papriky na všechny možné způsoby, maďarské salámy, vína, pálenky, sýry, ovoce, zeleninu, ryby a můžete tu ochutnat i tradiční maďarské pokrmy v čele s langošem nebo gulášovou polévkou.


Vstup: zdarma (v neděli zavřeno, v sobotu jen do 15 hod.)



Den 2: Pest


New York Café - Židovská čtvrť a Synagoga - Zřícené Bary - Nádvoří Gozsdu Udvar - Bazilika Sv. Štěpána - Budapest Eye - Maďarský Parlament - Náplavka a Boty břehu Dunaje


New York Café


Druhý den v Budapešti můžete začít návštěvou „nejkrásnější kavárny na světě“ – tak neskromně se totiž tituluje budapešťská New York Cafe, otevřená již v roce 1894. Elegantní kavárna postavená v italském renesančním stylu vás nadchne velkolepým interiérem, mramorovými sloupy, třpytivými lustry, nástěnnými malbami a živou hudbou, která vás přenese zpět v čase.


Vstup: otevřeno 8-24. Rezervace jsou možné až od 18 hodin. Během dopoledne a poledne se připravte na frontu, která ale ubíhá rychle.



Židovská čtvrt a Synagoga Dohány


Vydáte-li se od New York Cafe směrem k Dunaji, ocitnete se v okresku č.7 – neboli v Židovské čtvrti. Budapešťská židovská čtvrť se koncem 19. století stala centem židovské komunity, avšak po německé okupaci v roce 1944 zde bylo vytvořeno ghetto, jehož obyvatelé byli kompletně odříznutí od okolního světa.


Čtvrť v sobě dodnes ukrývá dědictví plné bolesti a utrpení, najdete tu spoustu židovských symbolů a odkazů, historických památek, starých židovských činžovních domů a synagog, včetně hlavní synagogy v ulici Dohány, jež je největší synagogou v Evropě (a druhou největší na světě).



Čtvrť je vyhlášená i svojí gastro scénou – nachází se tu vyhlášené Zřícené Bary (Ruin Bars) ale i izraelská ikonická restaurace Mazel Tov. (Více zde)


Zřícené Bary (tzv. Ruin Bars)


Zřícené bary se staly doslova symbolem současné budapešťské barové scény. Není náhoda, že nejvíce zřícených barů se nachází právě v Židovské čtvrti, která byla jen pár let zpátky plná rozpadajících se, chátrajících a opuštěných domů určených k demolici. Místní mládež však začala nevyužité prostory obsazovat a přetvářet na dočasné kluby, jejichž tradici si obyvatelé zamilovali natolik, že se z nich postupem času stal neopomenutelný budapešťský fenomén.


Nejstarší a nejznámější rozpadlý bar – Szimpla Kert je místo, které prostě musíte navštívit! Více o návštěvě Szimpla, zde. Otevírací doba: 12 – 4



Nádvoří Gozsdu Udvar


Godsu Udvar je ukrytá pasáž v centru Židovské čtvrti, kterou by byla škoda minout. Jde o místo, které za 2. světlové války bývalo hlavním centrem židovských obchodníků. Dnes je to pestrá a barevná oáza uprostřed města, najdete tu bleší trhy, kavárny, bary a další obchůdky.



Bazilika Sv. Štěpána (Szent Istvan Bazilika)


Po prohlídce Židovské čtvrti se nechte unášet živou atmosférou budapešťských ulic a vyrazte dál směrem do hlavního centra města. Stavba, kterou určitě neminete je ohromná Bazilika sv. Štěpána. Byla pojmenována na počest krále Štěpána, který je považován za zakladatele maďarského státu. Hlavním symbolem baziliky je monumentální kupole, jež se tyčí do výšky 96 metrů a je možné ji pozorovat téměř odkudkoli z města.


Vstup: dle otevírací doby (vstup 2000 HUF – 130 Kč, vstup na panoramatickou vyhlídku kupole + 3200 HUF) web



Budapest Eye


Ihned vedle Baziliky, na náměstí Erzsébet se nachází i 65 metrů vysoké ruské kolo, pojmenované podobně jako jeho londýnský sourozenec – Budapest Eye.


Vstup: Otevřeno je celý rok, a to až do pozdních nočních hodin. Cena: 3900 HUF (cca 250 Kč)



Budapešťský Parlament (Országház)


Od náměstí Erzsébet a Baziliky Sv. Štěpána je to už jen pár minut pěšky k jedné z nejohromnějších budov v Budapešti – budově Maďarského Parlamentu. Parlament se nachází na dunajském nábřeží a jedná se o dosud největší stavbu v Maďarsku. Pohled na tuto velkolepou stavbu Vás ohromí za každé situace. Nádherný je jak ve dne, tak v noci, kdy se promění v pohádkový svítící palác.



Budapešťský parlament můžete obdivovat i zevnitř. Komentovaná prohlídka interiéru trvá zhruba 45 minut a je potřeba ji rezervovat dopředu.


Vstup: HUF 5000 (320 Kč), Oficiální web



Náplavka – Boty na břehu Dunaje


Od Budapešťského parlamentu se vydejte na náplavku podél dunajského břehu. Jen pár minut odtud se nachází asi nejdojemnější památník ve městě tzv. Boty na Dunaji, který připomíná hrůzy z let 1944 a 1945, kdy právě na těchto místech, maďarské fašistické milice popravovali židovské obyvatelstvo střelbou do řeky.


Památník tvoří 60 párů železných bot (mužských, dámských, ale i dětských), které si byli Židé nuceni před popravou zout, protože boty byly za války cenné zboží a daly se ještě dále prodat.



Pokračujte dál po náplavce až směrem k Řetězovému mostu – odměnou Vám budou krásné pohledy na budínské vrcholky v čele s hradem, baštou a Gellertovskou citadelou.



Zajímavost: Mini sošky Mihálye Kolodka


Během mé poslední návštěvy Budapešti jsem náhodou narazila na malinkatou sošku France Josefa na Liberty Bridge, která byla dobře ukryta na železné konstrukci zeleného mostu. Při pátrání, co soška znázorňuje jsem zjistila, že takových malinkatých pokladů v podobě mini sošek je v Budapešti celá řada, všechny vyprávějí zajímavý příběh, významově spojený s místem, na kterém se nacházejí.



Mini sošky jsou dílem ukrajinského sochaře (nyní žijícího v Budapešti) Mihálye Kolodka, který již zvládl po městě rozmístit na dvě desítky sošek a další stále přibývají. Přestože mi už nezbývalo moc času, okamžitě jsem začala pátrat po dalších soškách a jejich skrytých sděleních, což byla fakt zábava, protože některé sošky jsou opravdu dobře ukryté. Budete-li mít trochu více času, určitě doporučuji se po jejich stopách vydat. :-)



Mapa a více informací o soškách: web Budapest flow – hidden mini statues Budapest




Tipy na restaurace, bary a kavárny: Kam na jídlo v Budapešti?


Budapešť je sama o sobě nádherné město, plné okouzlující architektury, památek, historie a nádherných výhledů. Co ale dotváří celkový obraz a dělá z ní ještě o chlup lepší destinaci, je její gastro scéna. Nedá mi to a kavárnám, restauracím a barům proto musím věnovat samostatnou kapitolu :-):



bottom of page